Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Šimku ,Vy jste typický zastánce nehorázného katolicizmu.Nemusím ani jít do daleké minulosti ,Hamižnost , nenajedenost,především úžasná licoměrnost. to jsou průvodní jevy tak typické pro tu Vaši církev.Jsem zvědavý, jak dlouho bude ten Váš František na trůně se svými názory na skromnost, což ani náhodou není vlastnost těch našich fráterníků.Postačí si poslechnout toho Vašeho poněkud překypělého šéfa z Pražské kapituly a je každému zcela jasné co jste to za organizaci.

0 6
možnosti
Foto

Víte, on ten "poněkud překypělý šéf" byl za komunistů svého času i politickým vězněm. A co jste v té době dělal Vy? Chodil na schůze KSČ?

3 0
možnosti
Foto

Pane autore, ani dlouhý seznam použité literatury za článkem nezabránil tomu, aby tento článek nebyl jen zaujatým blábolem.

Mne osobně otázka obnovení Mariánského sloupu na staromáku příliš nevzrušuje. To mne zajímá spíše problém dostavby staroměstské radnice. U Mariánského sloupu bych považoval za rozhodující architektonické hledisko. Ale Mariánský sloup a Husův pomník už kousek od sebe pár let na Staroměstském náměstí stály.

4 0
možnosti
MK

Seznam je rádoby dlouhý, ale autor zřejmě nic z toho nečetl. Jinak není možné, když se ohání Pekařem a dochází k něčemu jinému než Pekař. ;-)

5 0
možnosti
Foto

Ničení historických památek považuji za barbarství.

Tedy jak zničení Mariánského sloupu, tak zničení sousoší "Komunisté" na Moravském náměstí v Brně.

1 2
možnosti
OK

Nebo Stalinova pomníku na Vítkově.

1 0
možnosti

Antoníne Háko!

Váš článek je typický postkomunistický produkt plný komunistické závisti a nenávisti.

Mariánský sloup je pro Vás nenáviděným symbolem katolické církve, a proto nemá právo na život.

Jakkoliv v mnohém oprávněně kritizujete Církev a jakkoliv svůj výtvor máte podložený citací, Vaše snaha po anatomii náboženského života ze zevního pohledu nikdy nemůže být objektivní. Věřící považujete za nesamostatné, závislé, defektní lidi, kteří potřebují v životě berličku, o kterou se mohou opřít. Jenže takovíto lidé se těžko dostávají k Bohu a opravdové víře. Duševní deformita vede k deformitě myšlení a k deformitě vztahu k Bohu. Člověk přestává být obrazem Božím a žije falešnými bůžky. A tito jsou nejspíš věřící podle Vašeho náhledu.

Mnozí žijete s pocitem nepotřebnosti církví a nevnímáte často ani sociální rozměr činností. Navíc žijete iluzí samospasitelnosti společnosti a podceňujete roli církví v kultivaci společnosti.

Tu si kladu otázku, zda společnost bez úcty k pravdě, bez úcty k druhému člověku, bez úcty ke svobodě druhého člověka a bez úcty ke spravedlnosti, zda takováto společnost vůbec může přežít. :-)

5 2
možnosti
Foto

Třeba já nepotřebuji církve absolutně k ničemu.

A myslím si, že 90% našich občanů též.

1 2
možnosti
Foto

Tak ono šlo o to, zda bude vládnout kalík z Rakouska, nebo přes protestanta z Německa německá protestantská šlechta u nás ...... o Češích to tak nějak vůbec  nebylo.

Nerad užívám "co by, kdyby", ale v tomto případě neodolám, protože Váš článek, autore, to je snůška nesmyslů a ideologicky zabarvených polopravd. Sledováním chování v protestantských zemích (Německo, Švýcarsko), lze odhadnout, že to, co mnozí tolik vyčítají katolické církvi (neoprávněně až lživě), tedy řádění ohnivé komory, by zasáhlo i nás, neboť upalování bylo velice "in" právě v zemích tehdy zasažených protestantským vyznáním.

A jinak k některým až ideologickým blábolům, jako že "lid strhl sloup" a podobně, jsem se vyjádřil ve svém článku http://oulicky.blog.idnes.cz/c/374507/3listopad-1918-den-kdy-zvitezila-nenavist-a-zloba.html

5 1
možnosti
JD

jedni jak druzí....čarodejnické procesy byly největší v protestanských zemích(Německo, Švédsko, Švýcarsko), na druhou stranu katolická inkvizice řádila ve Španělsku ještě na přelomu 18/19 století

0 2
možnosti
JK

Jak tam zmiňujete dobu po třicetileté válce, vzpomněl jsem si, jak tehdy lidé houfně přijímali katolickou víru. Asi jim konečně došlo, že je to ta jediná správná církev. A kverulanty, jako Jan Ámos Komenský, který údajně ve své knize popisuje případy, kdy byli lidé mučeni tak dlouho, dokud se nestali katolíky, je nutno ignorovat. :-)

3 2
možnosti
JC

V každé době se najdou svině, které se přimknou k vládnoucímu panstvu a podle hesla "poturčenec horší Turka" pronásledují své sousedy. To bylo i za protektorátu, to bylo po válce, to bylo po nástupu komunistů a mnozí se o to snažili i po pádu komunistů - tehdy tomu naštěstí zabránil Havel.

2 1
možnosti
OK

Z článku především činí fanatické protikatolické zaujetí, které staví vášně nad fakta. Ta jsou v područí emocí.

Milý pane, nepovažujete za chybu, že rozvášněný dav, který strhl mariánský sloup, se poté sice vydal odstranit symboly katolictví i z Karlova mostu, ale tomu se podařilo zabránit a snaha přišla tak naprázdno? Nepovažujete za chybu, že nebyl také zbourán další barokní symbol té doby, chrám sv. Mikuláše na Malé straně?

Víte, že Němci jsou lidé jako vy? Že žili na územích, které Češi nikdy předtím neobývali?

6 1
možnosti
JC

Kdyby Švédové obsadili celou Prahu, ukradli by toho mnohem více. Takhle vyrabovali jenom Pražský hrad.

A ti zfanatisovaní jesuiti nám pak zachránili češtinu a národní svébytnost, jestli Vám to neuniklo.

A znovuvybudování mariánského sloupu na Staroměstském náměstí není akce církve. Je za tím skupina pražských patriotů a "staromilců", z nich někteří (jen někteří) jsou katolíky. Katolická církev, to je v tomto případě Arcibiskupství pražské, pouze na jejich žádost neodepřela podporu tomuto záměru - nic víc. Když bude sloup stát, vysvětí ho, s radostí. Avšak jeho vybudování nekoordinuje a nefinancuje a neprosazuje.

V jiných českých a moravských městech si svých morových sloupů váží, opravují je (i za komunistů a i bez církevní spolupráce) a vodí k nim turisty.

6 1
možnosti
OK

Sám nevím, jestli je vhodnější znovupostavit kopii památky, která byla před stoletím zničena, nebo raději postavit nějaký pomník upomínající na nebezpečné vášně, schopné ničit kulturní dědictví.

1 1
možnosti
JH

J30a78n 17H52a44v97l74i98n51a

21. 11. 2013 8:13

takze dalsi bajky o hodnych protestantech a zlych katolicich....nebyt tech zfanatizovanych jezuitu, tak mluvime nemecky...to jen tak na okraj :-P O chovani tech udajne slechetnych protestantu v jinych zemich, kde naopak vyhrali oni, taky radeji mlcite. Kdyz uz chcete popisovat dejiny, tak se vsim vsudy a ne si vybirat jen to, co se Vam hodi k vasi nenavisti

p.s. nikdy jsem si nemyslel, ze budu branit katoliky, ale posledni roky to je tady jak hon na carodejnice

6 0
možnosti
JD

protestanti/katolíci.....jedni za 18 a druzí bez 2 za 20 (viz třeba Ulster)

1 1
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1358x
Nezávislý politolog